50 tals klänningar

50 tals klänningar brukar ofta vara smala och markerade i midjan och används oftast med ett brett bälte. Annars kan linjerna ses som lite konservativa och enkla. Det var väldigt vanligt med prickigt (polka dot) mönster, pastellfärgat och enklare blommönster. Klänningar med knytning i nacken, så kallad halterneck, eller ärmlösa klänningar var också vanliga.

50 tals känningar

Efter 40 talets instängdhet så fick nu äntligen flickor vara flickor igen, man vågade vara kvinnlig och yppig igen på 50-talet. Klänningar och kjol var fortfarande det främsta plagget för kvinnor att bära. I mitten på 50-talet togs det inspiration från en del franska designers och Paris var såklart modestaden nummer ett.

Efter att Jaqueline Kennedy 1954 sågs bära Chanel dräkten för första gången, så var succén ett faktum. Året därpå introducerade Dior de välkända A linjeformade kläderna, som skulle hålla sig modernt även långt in på 60-talet. I mitten på 50-talet började modet för ungdomar att ändra sig rejält, Det kom nya tyger på marknaden och det blev mer glamouröst. Nylonstrumpor utan söm, chiffong och en rad olika syntetiska material var några av de nyheter som kom. Som ung kvinna på 50-talet hade man två val: Antingen kunde man klä sig kvinnligt och propert, eller anta den lite pojkaktiga stilen så kallad dixie-stilen.

Solfjäderskjolar, ballongkjolar och klänningar med mycket tyll var på modet. Även den marina stilen kom väldigt starkt, med ballerinaskor, seglarkläder, scarfs och åtsittande, vita, smala byxor var ett alternativ om man inte gillade de yppiga klänningarna. Ju smalare midja man hade, desto bättre.

Retrorocket.se

På Retrorocket.se finns många olika 50 tals klänningar i flera olika märken. Bernie Dexter som är en mycket populär modell och rockabilly designer. Hos märket kan man bland annat hitta den klassiska svartvita prickiga halterneck klänningen och fina tighta pinup klänningar i blommönster.

Absolute Sweetheart är också en klänning från Bernie Dexter. Det är en otroligt söt klänning med rött och blått hjärtmönster, A-line kjol med dolda fickor, hjärtformad urringning, vadderad byst, bälte i midjan och dragkedja bak. I ryggen är det en jättefin detalj i form av ett utskuret hjärta.

Dessa klänningar kostar 1400-1700:-

Annars kan 50 tals klänningar se ut nästan hur som helst idag, inspirerade av originalen såklart. Helt snäva, snäva upptill och stora nertill. Med kort ärm, eller utan. De mest klassiska mönster kanske är prickigt, eller rutigt. Men letar man efter 50 tals klänningar så finner man bra mycket mer än det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>